Publicerad Lämna en kommentar

Köpa elscooter? Detta ska du tänka på.

Tips och råd inför köp av elscooter

7 saker att tänka på när du ska köpa elscooter

Founder of eJoy

Av Habil Kantur

En elscooter är ett fordon som går på el. Den är praktisk, billig i inköp och billig i drift. Ett perfekt färdmedel för innerstaden eller som last mile transportation.

Det finns dock vissa saker du måste tänka på när du jämför elscootrar. I denna artikel går vi igenom dessa sju punkter:

  • Lagar och regler
  • Behov
  • Utrustning
  • Kvalitet
  • Service
  • Komfort & körglädje
  • Pris


LAGAR OCH REGLER

Vilka lagar och regler gäller för elscooter? Om du är under 15 år får du bara åka på en elscooter som går max 20 km/h och har en motor på högst 250W. Alla under 15 år måste ha hjälm när de åker. De som är över 15 år men inte har körkort för B, AM eller förarbevis för moped klass 2 får också åka max 20 km/h. De som har B-körkort, alltså för bil, kan åka elscooter som går max 45 km/h.

Elscootrar som går 20-25 km/h kräver körkort för moped klass 2 och maxeffekten för elscootern är 1000W. Elscootrar som går 25-45 km/h kräver körkort för moped klass 1. Alla tvåhjulingar som har en maxhastighet på över 45 km/h kräver MC-kort. Dessa finns i olika nivåer och alla körkortsnivåer finns att läsa mer om hos Transportstyrelsen.

BEHOV

Hur långt har du till jobb eller skola idag? Hur lång tid tar det? Vilka är dina egentliga transportbehov? En elscooter kan enkelt ersätta bil, buss, spårvagn eller tunnelbana. Räkna på hur långt du åker varje dag och se till att den elscooter du köper klarar den sträckan + 50% mer. Detta är viktigt eftersom tillverkarna oftast anger en räckvidd som är längre än den sträcka du kan färdas i praktiken. Skillnaden beror på hur elscootern är testad och hur du kör. Vår modell Joyor Y10 har räckvidd på upp till 10 mil.

Utetemperaturen påverkar också räckvidden eftersom dagens Litiumjon-batterier tappar i kapacitet vid lägre temperaturer. Om du vill använda din elscooter året runt är det viktigt att komma ihåg att köpa en elscooter med lång räckvidd.

UTRUSTNING

Utrustningen mellan olika modeller och tillverkare kan skilja sig markant. En del har hårda fasta och små hjul (5-6 tum) och en del har större luftfyllda hjul (10-12 tum). En del har inga stötdämpare, vissa har enklare stötdämpning och några få modeller har rejäl stötdämpning såsom till exempel Joyor Y5 som gör att du kan åka skönt och bekvämt på kullersten eller annan ojämna underlag.

Annan utrustning kan vara färddator, belysing, uppkoppling mot mobiltelefon, sadel med mera. Det är viktigt att ta reda på vilken utrustning som ingår när du jämför olika elscootermodeller.

”Det är viktigt att ta reda på vilken utrustning som ingår när du jämför olika elscootermodeller.”

KVALITET

Hur länge håller en elscooter? Enligt artikeln från SVT Nyheter håller inte hyrscootrarna mer än nån månad i genomsnitt. Du vill naturligtvis att elscootern du köper ska hålla så länge som möjligt, eller hur?

En bra elscooter håller länge, men hur vet du vad som är en bra elscooter? Byggkvaliteten, alltså hur väl delarna är ihopsvetsade och ihopskruvade är det mest avgörande för att elscootern ska kännas stabil och robust när du åker på den.

En annan viktig sak du ska tänka på är elektroniken. Bra komponenter är ett måste för att elscootern ska hålla länge. Slutar elektroniken att fungera blir fordonet oanvändbart. En sak du måste komma ihåg på när du ska köpa en elscooter är att stötupptagningen i däck och stötdämpare är helt avgörande för hur länge du kan använda din elscooter. Bra stötdämpning gör att ramen tar mindre skada när du åker över ojämnt underlag samt att elektroniken håller längre.

Om du till exempel köper en billig modell med små plastdäck utan stötfångare kan du förvänta dig en kortare livslängd som gör att elscootern tidigare kan kännas ranglig och ”kan gå sönder närsomhelst”. En större modell med dubbel stötdämpning fram och bak är både mer bekväm att åka på och håller längre.

SERVICE

Ett fordon kräver alltid någon form av underhåll. Du kan få hål i däcket, behöver byta batteri eller bromsbelägg. Handtagen kanske har blivit utslitna eller så råkar du ta sönder bakljuset på något sätt. Oavsett vad som händer så måste problemet åtgärdas. För att göra detta behövs dels reservdelar och dels någon som gör jobbet. En bra leverantör av elscooter har alltid tillgång till alla reservdelar så det faktiskt går att reparera ditt fordon.

Om du inte vill göra jobbet själv är det en god idé att kolla upp vilka som kan utföra reparationer. Helst ska det finnas en reparatör på eller nära din hemort för att slippa skicka iväg elscootern. Det kan kosta dig höga summor i fraktkostnader annars.

KOMFORT & KÖRGLÄDJE

Känslan av att köra ett fordon som ligger stabilt på vägen, som det är lite drag i och som man har bra kontroll över ger en viss känsla av kvalitet. Den där känslan då man vet att man betalt lite mer för en bättre produkt gör att man känner sig nöjd med sitt köp under en mycket längre tid jämfört med att köpa något billigt och dåligt som man känner sig missnöjd med.

Större däck och dubbla stötdämpare fram och bak ger bättre komfort. Höj- och sänkbara styren bidrar också till ergonomin vilket också ger en högre komfortkänsla. Har du dessutom en elscooter med en motorkapacitet på 500W eller högre så får du körglädje på köpet.

Tänk på att provköra flera modeller innan du köper. Då vet du vilken modell som du kommer att vara nöjd med under tiden du äger den, även om den kostar lite mer.

Om du vill ha ren körglädje och hög komfort rekommenderar vi vår modell Rocket som har en elmotor på 1000W.

 

PRIS

”Smakar det så kostar det” brukar det heta. Men det behöver inte vara sant. Elscootrarna som säljs på Ejoy.se håller hög kvalitet utan att kosta mycket mer.

Köper du en elscooter i de lägre prisklasserna får du räkna med att komforten, prestandan och livslängden blir lite kortare. En dyrare modell kostar mer på grund av att den har bättre utrustning, komfort och prestanda. Ha det i tanke när du ska köpa en elscooter.

VI REKOMMENDERAR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.